Monument

Mallemolen en Zuiggasgemaal

Adres

Eerste Moordrechtse Tiendeweg 3 en 1, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Rond 1500 moet hier al een watermolen gestaan hebben voor de bemaling van de polder. De huidige Mallemolen is dan de derde poldermolen op deze plaats. Het is ook een van de grootste poldermolens van Nederland. Hij werd gebouwd in 1804 en heeft gewerkt tot 1904. Toen werd de bemaling overgenomen door het ernaast gebouwde zuiggasgemaal. De Mallemolen werd vervolgens onttakeld en tot woonhuis verbouwd, eerst voor de machinist van het gemaal, later voor algemene bewoning.

In 2009-2010 volgde restauratie van de molen, die sindsdien weer voor (nood)bemaling wordt gebruikt voor een gebied dat grofweg overeenkomt met de wijk Korte Akkeren. Het gebouw van het zuiggasgemaal heeft nu een horeca-bestemming. Het uiterlijk is nog grotendeels in oorspronkelijke staat en heeft de stijlkenmerken van neorenaissance.

De Mallemolen is een rijksmonument, zeldzaam als een van de weinige nog bestaande poldermolens in dit deel van Zuid-Holland. Het zuiggasgemaal is een gemeentelijk monument. Bij elkaar hebben de gebouwen een ensemble-waarde, ook door de omliggende terreinen met waterlopen en wegenstructuur.

Deel dit monument

Adres

Eerste Moordrechtse Tiendeweg 3 en 1, Gouda

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Bouwperiode:
1804
bekijk alle monumenten in
Gouda